Waterschappen

Samen sta je sterk.

Rond 1300 begon men om in deze regio op kleine schaal de strijd tegen het water gezamenlijk aan te pakken. Deze gezamenlijk aanpak van toen heeft uiteindelijk geresulteerd in het ontstaan van de huidige waterschappen met diverse taken. Rien Biemans vertelt u hierover: 

Rien Biemans vertelt...

Druk op het grijze driehoekje om het audio-fragment te starten.

“Waterschappen bestaan in kleinere vorm al veel langer dan 100 jaar. Rond het jaar 1000 na Christus bouwden bewoners van de lage landen zeeweringen in het westen. Later kwamen er ook langs de grote rivieren dijken en dammen. De Maasdijken tussen ’s-Hertogenbosch en Grave werden aangelegd tussen 1100 en 1300. Na de bouw van de eerste dijken konden mensen zich bezighouden met waterbeheersing en de inrichting van het Maaskantgebied. Overal ontstonden kleine en grotere waterschappen om het onderhoud van de dijken, sluizen en weteringen te garanderen. Eind 19e eeuw nam bij het Rijk en de provincie de wil om de problemen bij de Maas op te lossen toe.


Tegelijkertijd kwamen de bestuurders van de talrijke polders in de regio tot het inzicht dat het nodig was om samen te werken. Na een aantal grotere overstromingen richtten ze in 1921 waterschap De Maaskant op waarin de kleinere waterschappen in de loop der tijd gingen samenwerken. Het reguleren van de waterhuishouding was en is één van de belangrijkste taken van het waterschap.De waterschappen kregen in de jaren zeventig en tachtignog een nieuwe taak bij. De waterkwaliteit. Het afvalwater van huizen en bedrijven werd door de waterschappen gezuiverd, zodat het schoon weer terug in de natuur kan stromen. Sinds 2004 vormen waterschap de Maaskant en waterschap de Aa samen het waterschap Aa en Maas.


Vroeger was het beleid erop gericht om het water zo snel mogelijk af te voeren. De laatste tijd streeft het waterschap ook naar het langer vasthouden van het water om verdroging tegen te gaan. Daarom is destijds deze vijver gegraven als opvang van regenwater. Tegenwoordig heeft hij daarnaast een belangrijke functie voor landschap en natuur.

Hoog en laag

Dit punt ligt 152 cm lager dan het Marktplein.
Tijdens de Beerse Overlaat ging je hier dus bijna kopje onder ter hoogte van dit pad.

Share by: