Van boek naar film

Het verfilmde boek Dorp aan de rivier.


In de film Dorp aan de Rivier heeft dokter Tjerk van Taeke een wat eigenzinnige manier van werken, die door de gewone bewoners van Lith, het dorp aan de rivier, wordt gewaardeerd. Maar niet door de maatschappelijk hogergeplaatsten. De verhoudingen binnen de kleine samenleving komen na de zelfmoord van een molenaarsknecht op scherp te staan. Bewerking van de roman van Antoon Coolen heeft fraai camerawerk van Eduard van der Enden.
Speelfilmdebuut en nationale klassieker van een van Nederlands belangrijkste naoorlogse filmmakers, Fons Rademakers, werd genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film. De film uit 1957 is opgenomen in en rond het dorp Lith alsmede in een Amsterdamse studio.


Hieronder kunt u de trailer bekijken.


(Let op uw datalimiet bij het bekijken van het filmmateriaal.)

Dorp aan de Rivier

Weesje Lith

Antoon Coolen

Antoon Coolen (1897-1961), naar wie dit plein vernoemd is, werd vooral bekend van het boek over Lith, Dorp aan de rivier (geïnspireerd door het leven van Hendrik Wiegersma en diens vader). Anders dan het werk van de meeste streekromanschrijvers, werd dat van Antoon Coolen door literatuurcritici veelal positief ontvangen.


Hoog en laag

Dit punt ligt 22 cm hoger dan het Marktplein.

Share by: