Het water komt

D’n Eng staat vol met water!

Deze buurt was de Engwijk, gelegen aan het Engwijkpad. De Engwijk was genoemd naar het eeuwenoude akkercomplex De Eng, dat tussen deze wijk en de dijk lag. Tegenwoordig is de Eng helemaal volgebouwd. Aan het Engwijkpad is de oorspronkelijke structuur goed te zien: de boerderijen liggen met het woongedeelte aan het pad. Het stal-schuurgedeelte is naar de weg toe gekeerd. Aan de andere kant van het pad staan geen boerderijen. Daar lagen vroeger de moestuinen die bij de boerderijen hoorden. Die bleven zo lang mogelijk droog, tot het water van de Beerse Overlaat kwam.

Theo Schulz vertelt...

Druk op het grijze driehoekje om het audio-fragment te starten.


“Van mijn moeder heb ik altijd gehoord dat ze soms wel 3 keer last hadden in de winter. Dat de Beerse overlaat hier dus kwam. Dat was voor het landbouwgebied in de polder natuurlijk heel erg, want dan werd de grond zo nat en zo vervelend dat ze daar moeite mee hadden natuurlijk. Ze gingen de tuinen leeghalen als het water over de Tiendweg kwam. De Tiendweg dat was een hogere dijk in de polder, en als daar het water overkwam, want daar zaten wel duikers in dat de sloten wel de hele zomer gebruikt konden worden, maar dan werden die duikers gesloten en dan werd het water tegengehouden in de polder. Maar als het daar overheen ging, dan wisten ze dat ze de tuin leeg moesten halen. Want dan kwam het gewoon bij de huizen binnen. Waar wij gewoond hebben, dat staat ook vrij hoog, dus op een terp, maar daar kwam het toch wel in de keuken staan het water. En in het straatje dat ernaast ligt, daar dreef de tafel door het huis. Die konden er dan niet uit.”



Bertus van der Velden vertelt...

Druk op het grijze driehoekje om het audio-fragment te starten.

“En dan ging dat stuk, hier bij de blauwe poort, dat ging onder water, tot aan de kerk toe. Maar als het dan over de weg heen ging, dan ging het de hele Eng onder water. Als dat brugske, die sluis, bij Hannes de Veer zal ik maar zeggen, niet fungeerde dan was het gedaan. Maar die sluis, die deur, zit er nog in hoor. Die is wel verrot. Maar dat moeten ze toch bijhouden. Dat is een historisch ding. Nou, en dan ging d'n Eng onder. Al die woningen die er nou hier staan, daar liep dan het water door de ramen heen naar binnen. Bij Jan Toebast, daar lag de bakker brood te lossen aan de ramen. Niet aan de voordeur maar aan de ramen. Ze woonden daar toen allemaal op de zolder. Heel de Molenstraat ging onder water alleen Gradje van Sonsbeek en de Prik (Van Amstel) op de Woerd, die zaten nog even droog op een bult. Maar die gingen er later ook nog onder hoor.” 


Weesje Lith

Boerderij

Op nummer 16 treft u een krukhuisboerderij of krukboerderij aan. Dit is een boerderijtype met een dwars geplaatst voorhuis. Vaak is dit voorhuis, het woongedeelte van een boerderij, bij een krukhuisboerderij van een verdieping voorzien. Voor de bedrijfsvoering is een krukhuis niet nodig, het is veelal een teken van welstand. Een krukhuisboerderij heeft de vorm van een liggende L (deurkruk). Een variant is het T-huis, dat de vorm van een liggende T heeft.


Hoog en laag

Dit punt ligt 7 cm lager dan het Marktplein.

Share by: