In den hoge

Met droge voeten naar de kerk.

In 1671 raakte de Kerk van Luik het overheidsgezag over Lith kwijt aan de Staten-Generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Daarom moesten de katholieke Lithenaren hun middeleeuwse kerk op de Maasdijk afstaan aan hun protestantse dorpsgenoten. Een aantal jaren later kregen zij de beschikking over een schuurkerk. Op zondag trok iedereen zijn beste kleren aan om naar deze kerk te gaan. Dat ging via de kortste en droogste weg. Zo ontstonden er diverse kerkpaden, waaronder het Schuurkerkpad. De schuurkerk werd in 1841 gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw: de Waterstaatskerk. Deze waterschapskerk werd dusdanig beschadigd door overstromingen van de Maas, dat deze werd vervangen door de neogotische kerk waar u nu voor staat.


Mocht de deur gesloten zijn, dan kunt u via onderstaand filmpfragment toch een kijkje nemen in deze mooie kerk. De orgelmuziek wordt gespeeld door onze eigen pastoor René Aarden.



(Let op uw datalimiet bij het bekijken van het filmmateriaal.)

Een kijkje in de kerk.

Weesje Lith

Sint Lambertuskerk

Op het Antoon Coolenplein staan we oog in oog met een belangrijk stuk kerkgeschiedenis van Lith. De neogotische Sint Lambertuskerk, ontworpen door architect Caspar Franssen, kwam in 1900 gereed. Bijzonder zijn de gebrandschilderde ramen (van het atelier van F. Nicolas in Roermond), het orgel (van de Belgische orgelbouwer Loret), de beelden (van Hendrik van der Geld) en de overige elementen van het vrijwel intacte neogotische interieur. 


Hoog en laag

Dit punt ligt 52 cm hoger dan het Marktplein.

Share by: