In den beginne

De lange geschiedenis van het dorp Lith.

Jos Cuijpers vertelt...

Druk op het grijze driehoekje om het audio-fragment te starten.


“Er was bij Lith en Kessel eeuwenlang een verbinding tussen de Maas en de Waal. Daardoor was deze omgeving strategisch gelegen. En dat hebben de bewoners in de loop van de tijd wel gemerkt. Zo liet Julius Caesar hier enkele Germaanse stammen volledig uitroeien. Later werd een Romeins fort gebouwd waar nu de Lithse Ham is en ook een grote tempel. Daarvan zijn restanten te zien in het Noord-Brabants museum. In de middeleeuwen waren er diverse oorlogen tussen Gelderland en Brabant en de conflicten werden vaak hier in de grensstreek uitgevochten.  


In de tachtigjarige oorlog lag dit gebied weer in de oorlogszone. Troepen van beide kanten plunderden de omgeving en waren voortdurend op zoek naar voedsel, brandhout en voer voor de paarden. In 1599 werd het dorp Lith zelfs grotendeels afgebroken omdat de troepen hout nodig hadden voor de belegering van Fort Sint-Andries aan de overzijde van de Maas. Ook werden alle bomen in het dorp omgehakt, zelfs alle fruitbomen.

Het heeft jaren geduurd voordat er weer fruit groeide in het dorp.


Grote problemen ontstonden ook door de verdediging van Den Bosch, later onderdeel van de Zuiderwaterlinie.
Ter bescherming tegen de vijand werden grote gebieden rondom die stad onder water gezet. Vaak werden de dijken doorgestoken. Dat gebeurde meestal in de zomer, waardoor de oogst van dat jaar verloren ging. Soms stonden gebieden meerdere jaren achter elkaar onder water. Tussen 1830 en 1839 zelfs 9 jaar achter elkaar! Alles bij elkaar veroorzaakte dat grote armoede in deze streek, want schadevergoedingen bestonden nog niet.

De mensen moesten het zelf maar zien te rooien.”

Weesje Lith

Marktplein

Het Lithse Marktplein is een typisch Brabants dorpspleintje. Typisch Brabants is de driehoekige vorm (frietzak). Waarschijnlijk is dit plein in 1359 aangelegd op bevel van de Kerk van Luik, die hier toen de baas was. Die stelde een jaarmarkt en een weekmarkt in en liet een apart marktveld aanleggen. Rondom dit marktveld werden herbergen gebouwd en vestigden zich ambachtslieden, zoals de smid. In de jaren 70 werd het marktveld fraai verhard met natuurstenen keitjes. Toen werd de naam veranderd van Marktveld in Marktplein.


Share by: